Stretching


Fitnessnet.nl - jouw persoonlijke fitness adviseur
home | klantenservice | veelgestelde vragen | winkelwagen   
Wil je advies of iets bestellen? Bel dan gerust naar 010-4420417  
maandag-vrijdag van 9.00 tot 16.00  

kies onderstaand de fabrikant
schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Stretching

Stretching is een controverse onderwerp in de fitness en in andere sporten. Op dit moment is er een discussie gaande over het nut van stretching over het algemeen. Onlangs stond er in een groot dagblad dat stretching absoluut geen meerwaarde heeft voor het lichaam. Wat de consequenties van stretching voor het lichaam zijn weten we niet precies, maar op dit moment is niet bewezen of stretching wel blessurepreventief werkt. Onze mening is dat indien de juiste stretch voor het juiste doel wordt gebruikt, stretching een positief effect kan hebben op de training.

Flexibiliteit en Stretching
Flexibiliteit is de kunde om te bewegen in een grote 'range' (radius), door eigen kracht of door externe krachten. Flexibiliteit is belangrijk om een aantal redenen. Enkele hiervan zijn (meer flexibel; meer...):

  • Kwaliteit van de beweging;
  • Snelheid van de beweging;
  • Ontwikkeling van kracht en omvang van de spier;
  • Preventie van blessures.

Niet iedereen heeft dezelfde mate van flexibiliteit. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals de vorm van de gewrichtsvlakken en de leeftijd. Door de pijngrens van de receptoren in de spieren te verhogen kan de spier flexibeler worden (totdat het gewrichtsvlak geen grotere flexibiliteit meer toelaat).
Er zijn 2 soorten flexibiliteit, namelijk actieve flexibiliteit (bewegingssnelheid; karate schop) en passieve flexibiliteit (snelheid is niet belangrijk; split).

Positieve Effecten van Stretching
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de volgende voordelen behaald kunnen worden, mits er goed wordt gestretcht:

  • Toename van de bewegingseffectiviteit;
  • Toename van de bloedtoevoer naar de botten en spieren;
  • Afname van melkzuurvorming (o.a. door betere doorbloeding);
  • Afname van stress (door verlaging spierspanning).

Er zijn drie soorten stretchmethoden die in afzonderlijke gevallen gebruikt moeten worden, indien er gekozen wordt voor een stretch routine.

Stretchmethoden
De eerste methode is de zogenaamde dynamische of ballistische stretch. Dit type stretch wordt uitgevoerd in combinatie met een beweging. Als je je arm strekt en je laat op het einde van de stretch de arm gecontroleerd iets verder en weer terug gaan (ritmisch), stretch je dynamisch (dynamisch= in beweging). Pas op dat je niet te ongecontroleerd stretcht, zodat de arm terugschiet (bounce); voer een gecontroleerde beweging uit.
De tweede methode is de statische stretch. Deze methode wordt uitgevoerd terwijl de spier een maximale stretch heeft en deze stretch wordt vastgehouden (statisch= bewegingsloos). Dit zorgt ervoor dat de spierspanning omlaag gaat en het gaat de explosiviteit tegen. Voor deze stretch is 15 seconden het maximale (langer dan 15 seconden brengt namelijk geen meerwaarde).
De laatste stretch methode heet de contract-relax-hold methode (van Janda) en kan gezien worden als een statische stretch extensie. Het verschil van deze methode ten opzichte van een statische stretch is het spannen van de antagonist (de tegenovergestelde spier), waardoor de agonist (de te strekken spier) nog meer ontspant. Wij laten deze stretchmethode voor wat het is, omdat de uitvoering moeilijk uit te leggen is en het bovendien de vraag is of deze stretch wel een meerwaarde biedt.

Wanneer welke stretch?
Wij hebben gekozen voor 4 redenen (de meest voorkomende redenen) namelijk voor lenigheid, stretching voor de training, stretching na de training en voor stressverlaging.

Lenigheid
Als je kiest voor een bepaalde stretchmethode en deze langer dan 3 maanden uitvoert, heb je bij elke verschillende methode nagenoeg hetzelfde resultaat. Kies dus wat het prettigste aanvoelt, of rouleer de methoden. Het is van uitermate groot belang dat je eerst een warming up doet, voordat je gaat stretchen. Als je dit niet doet kun je de spieren handmatig kapot scheuren.

Voor de training
Allereerst: stretching is geen warming up. Voordat je gaat trainen, moet je de temperatuur van de spier verhogen (zie warming up). Het doel van het stretchen voor de training is de spieren op lengte te brengen en de lokale bloedtoevoer te verbeteren. Een gecontroleerde dynamische stretch van een aantal seconden werkt het beste vòòr de training Een statische stretch wordt afgeraden, omdat dit de spiertonus omlaag brengt. Voor het optimaal presteren van de spier is een 'hoge' spiertonus nodig.

Na de training
Allereerst: stretching is geen cooling down. Meer informatie over de cooling down staat in de cooling down sectie (zie onderaan). Een stretch na de training is volgens ons niet van uitermate groot belang (wij raden het zelfs af). Het enige voordeel dat hiermee te behalen zou zijn, is een betere doorbloeding naderhand (niet onder het stretchen, omdat dan de bloedvaten worden dichtgedrukt). Indien je de stretching na de training toch wilt toepassen, wordt de statische stretch aangeraden (niet maximaal uitgevoerd). De spierspanning wordt lager; de spier ontspant.

Stress
Er is stress in de spier als de spanning te hoog is (hypertensia). Door een statische stretch van 15 seconden wordt de stress verlaagd (een massage helpt ook in deze situatie). Net als stretch bij lenigheid is het aan te raden om eerst een warming up te doen. Als de spier onder stress staat, is het ook belangrijk om eens te informeren naar een magnesium supplement.

N.B. Het veld van de stretching is nog volop in ontwikkeling. De bovenstaande methoden zijn de meningen van de schrijvers, na analyse van een aantal uitgevoerde onderzoeken door verschillende wetenschappers (deze onderzoeken gaven soms tegengestelde resultaten).

recent bekeken voedingssupplementen
Je hebt nog geen producten bekeken
Betaal veilig online
Je kunt online veilig betalen met creditcard of iDEAL, gemakkelijk en snel via je eigen bank

betaal veilig online met iDeal
betaal veilig online met Visa
betaal veilig online met Mastercard
betaal veilig online via docData Payments

Het is ook mogelijk het bedrag naar onze eigen rekening over te maken, of onder rembours te bestellen. De bestelling wordt met DPD geleverd.

maak een overboeking naar onze rekeningbetaal bij aflevering aan de bezorger (rembours)

� 1998-2021 - Fitnessnet.nlsitemap  |  links  |  contact

-Stretching > Fitnessnet-